Hennep kweken

Zoals je wellicht al hebt gelezen is de hennepplant een bijzonder interessante plant om uiteenlopende redenen. Het kweken van hennep kan op verschillende manieren. Hennepdesk legt uit hoe je in verschillende situaties op diverse manieren je eigen hennep kunt kweken.

Verschillende manieren voor het ontkiemen

Je kunt ervoor kiezen om een hennepstek te gebruiken of een cannabiszaad. Hier komen we later op terug. Eerst starten we met het ontkiemen van de hennepzaden. Wil je deze zaden laten ontkiemen, dan heb je de keuze uit drie manieren:​

  1. Een vochtige ondergrond gebruiken voor het ontkiemen
  2. Ontkiemen in een beker met water
  3. Wietzaden in de aarde ontkiemen

Hennepzaden ontkiemen op een vochtige ondergrond

Wil je wietzaden laten ontkiemen op een vochtige ondergrond, dan moet je een ondergrond gebruiken die vocht vasthoudt. Denk hierbij aan een vochtig stuk toiletpapier of keukenrol. Leg deze vervolgens op een schotel en maak het artikel vochtig, maar niet te nat.

Doordat het water in de zaden trekt, activeer je als het ware het ontkiemproces van de wietzaden. Een andere optie is om een vochtig stukje toiletpapier bovenop de zaden te leggen, waarna je dit vervolgens afdekt met een andere schoteltje voor het beste resultaat.

Hennepzaden ontkiemen in een beker met water

Allereerst is het belangrijk om een omgevingstemperatuur te creëren van minimaal 20 graden. Is de temperatuur lager dan 20 graden, dan zullen de zaden zich niet ontkiemen. Vervolgens pak je een bekertje die je vult met water, waarna de hennepzaden in dit water worden gelegd. Na 2 tot 4 dagen springen de zaden als het goed is op en zie je de worteltjes vanzelf tevoorschijn komen. Dit is een teken dat je de zaden in de grond moet stoppen.

De zaden moeten vervolgens 0,5 tot 1 centimeter diep in de grond geplaatst worden met de wortel naar beneden. De wortel moet naar beneden staan, zodat de wortel zijn weg naar de grond beter weet te vinden. Deze plek is immers waar de wortels horen te zitten.

Hennepzaden ontkiemen in potgrond

Elke plant groeit naar boven richting het licht. Je kunt er dus voor kiezen om de zaden direct in de potgrond of aarde te stoppen. Je loopt echter wel een groter risico dat de hennepzaden niet zullen ontkiemen, omdat potgrond zwaarder is dan de producten die in bovenstaande methoden gebruikt zijn.

Vervolg vindt plaats in de pot

Zijn de hennepzaden eenmaal ontkiemd, stop ze dan in de aarde of potgrond. Wanneer ze in een pot zitten, loont het zich om deze af te dekken met een stuk doorzichtig plastic. Op deze manier wordt het effect van een kleine kas nagebootst waar een hoge luchtvochtigheid vastgehouden kan worden. Dit heeft een positief effect op de jonge planten.

Tip: Hennep kweken via stekken

Wanneer een hennep plant vol in de groei of volgroeid is, kun je de takken van de plant 'stekken'. Dit is het zorgvuldig verwijderen van een mooie tak, die je vervolgens een eigen pot geeft. Wanneer alles goed verloopt, heb je binnen de kortste keren een nieuwe volle hennep plant tot je beschikking. Het voordeel is dat dat bij deze manier van hennep kweken deze genetisch hetzelfde blijft als de moederplant. Het is belangrijk dat de ondergrond ook vochtig blijft tijdens het ontkiemproces.

Het is mogelijk om van een moederplant meerdere hennepstekken af te snijden. Doorgaans worden de groeiende toppen van zijtakken gebruikt, omdat deze het beste resultaat leveren. Een goede hennepstek is over het algemeen 10 centimeter lang en bevat op zijn minst één volgroeid blad. Na 2 weken is een stek voldoende gegroeid (onder tl-lampen) om ze uit te planten of te verkopen.

Haal het maximale uit de moederplant

De moederplanten worden normaal gesproken zelf gekweekt door mooie stekken op te laten groeien. Na ongeveer 4 tot 8 weken is het mogelijk om wekelijks stekken van de moederplant af te snijden. Wil je het maximale uit de moederplant halen, dan kun je er normaal gesproken 8 maanden mee vooruit. Om de kwaliteit te waarborgen, komt het echter voor deze na 12 weken al vervangen moet worden.

Qua verlichting heb je niet veel nodig voor deze manier van hennep kweken. Normale tl-balken van 400 Watt zijn doorgaans een prima optie. Deze moeten 18 uur per dag branden om te voorkomen dat de planten in de bloei schieten. Dit moet genoeg zijn om uiteindelijk over te blijven met een mooie hennep plant!