Voordelen hennep

Voordelen hennep

De hennepplant wordt inmiddels al eeuwenlang gebruikt voor diverse doeleinden. In tegenstelling tot wat velen denken, wordt de hennepplant niet gekweekt om op te roken. Wellicht een tegenvaller voor je, maar grote kans dat je na het lezen van ons artikel alsnog geïnteresseerd bent in deze bijzondere plant. Hennepdesk vertelt je namelijk alles over de voordelen van hennep.

Niet voor niets een bijzonder populaire plant

De hennepplant kent een rijke geschiedenis en is zowel in het verleden als in het heden voor bijzonder veel producten gebruikt. Denk hierbij aan kleding, textiel, scheepszeilen en olie. Waarom de hennepplant zo populair is als product, begint al bij het groeiproces van de hennepplant. De plant groeit werkelijk als een malle: binnen 100 dagen tijd is de kans aannemelijk dat je beschikt over een 3 meter grote hennepplant.

Vanwege zijn dicht gebladerte en hoge plantdichtheid leent de cannabisplant zich daarnaast uitstekend als onkruidbestrijder. Hierdoor is het zeer geschikt als rotatiegewas en boeren hoeven minder pesticiden te gebruiken om een mooi product af te leveren. Hennep zelf heeft ook geen pesticiden en kunstmest nodig om goed te kunnen groeien. Een ander voordeel van de plant is dat het de voedingsstoffen in de grond niet uitput, parasieten het leven zuur maakt en dankzij de diepe wortels erosie tegengaat.

Hennepplant versus de katoenplant

Het merendeel van onze kleding bestaat uit katoen, afkomstig van de katoenplant. Eigenlijk is deze fragiele plant totaal niet duurzaam, aangezien er veel meer werk nodig is om deze plant goed te laten groeien. Halen we de cijfers erbij, dan kunnen we alleen maar teleurgesteld zijn dat we niet allemaal rondlopen in hennepkleding:

Het waterverbruik van een katoenplant ligt vele malen hoger dan bij een hennepplant;

Mede vanwege een succesvolle katoenlobby in de 20e eeuw is hennep tegenwoordig niet het meest gebruikte kledingmateriaal. Het enige echte nadeel aan hennepkleding op dit moment is de stugheid van de stof. Een nabewerking of combinatie met een stof als katoen is voor nu dan ook nog een vereiste. Deze handeling is vaak productie intensief en niet heel duurzaam. De kans is aannemelijk dat deze productie inmiddels een stuk duurzamer had kunnen zijn wanneer er geen anti-lobby plaats had gevonden omtrent hennepplanten.

Hennepplanten voor een schonere wereld

De hennepplant heeft zoals hierboven vermeld weinig nodig om te groeien. Daarnaast haalt de hennepplant meer dan vier keer zoveel CO2 uit de lucht vergeleken met de meeste bomen. De plant leent zich uitstekend voor 'fytoremediatie'. Dit proces houdt in dat de plant meerdere gifstoffen en zware metalen uit de bodem, lucht en het water haalt. Een goed voorbeeld is de plek van de Tsjernobyl-ramp; diverse hennepplanten zijn hier gekweekt om het gebied te reinigen.

Verdere voordelen van hennep

Niet alleen is de hennepplant bijzonder goed te gebruiken voor kledingartikelen, maar de zaden van de plant zijn eveneens bijzonder voedzaam te noemen. Hennepzaad is afkomstig van de hennepplant en staat bekend als een van de meest voedzame zaden die er zijn. Het beschikt vaak over cannabidol (CBD), een stofje dat veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Ook is zowel CBD-olie als hennepzaadolie erg gezond voor lichaam en geest.

Als verzorgingsmiddel is hennep bovendien een stuk interessanter dan je wellicht denkt. Er zijn diverse producten met hennepolie die je huid hydrateren en verzorgen, zonder dat het plakkerig wordt. Denk hierbij aan crèmes, handzeep, voedende shampoos en nog veel meer. Het lijstje wat betreft voordelen van hennep is kortom een heel stuk groter dan de meeste mensen denken. Doe er gerust je voordeel mee en spread the word!

Terug naar overzicht