Gedoogbeleid

Gedoogbeleid

Het gedoogbeleid in Nederland behoort waarschijnlijk tot een van de meest verwarrende en complexe regelgevingen die er zijn. Het is dan ook niet gek dat veel inwoners niet op de hoogte zijn wat wel en niet mag. Hennepdesk vertelt meer over de regels rondom cannabis en hennep in Nederland, de mazen in de wet en de verwachtingen van het toekomstige beleid rondom hennep.

Gedoogbeleid Nederland bijzonder verwarrend

De huidige regels zijn net zo verwarrend als dat ze klinken. Het zit als volgt: heb je 5 gram cannabis of minder in bezit, dan is dit strafbaar. Je wordt echter niet vervolgd. Heb je tussen de 5 en 30 gram cannabis op zak, dan krijg je een boete van 75 euro en ben je alles kwijt. Val je in herhaling, dan stijgt het boetebedrag. Voor meer dan 30 gram cannabis kun je een gevangenisstraf van twee jaar én een boete van 16.750 euro krijgen.

Streng hennep gedoogbeleid

Ook het beleid omtrent hennep kweken is verre van helder. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen, is het telen van hennep volgens het gedoogbeleid geen probleem, mits je een gecertificeerd zaaizaad gebruikt en je dit hebt gemeld bij de instanties. Hoewel de regels voor bedrijven redelijk helder zijn, kan dit lang niet altijd gezegd worden over situaties wanneer je thuis cannabis planten hebt staan.

Wanneer je diezelfde planten bijvoorbeeld thuis hebt staan, heb je wel een probleem volgens de wet. Bij een hoeveelheid van vijf cannabisplanten is de aanname dat er geen sprake is van bedrijfsmatig handelen. Wel is het officieel verboden en worden de planten in beslag genomen, maar je wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Een proces-verbaal wordt in sommige gevallen wel opgemaakt voor deze overtreding.

Strafrechtelijke procedures volgen

Alsof dat nog niet verwarrend genoeg is, ben je bij vijf of meer planten doorgaans flink de sigaar volgens het gedoogbeleid in Nederland. Hoe groter de mate van professionaliteit, hoe strenger dat je strafrechtelijk aangepakt wordt. Onder andere de wijze van belichting, verwarming, bevloeiing en ziektebestrijding is van belang. Het hennep gedoogbeleid is kortom bijzonder verwarrend en zal op korte termijn waarschijnlijk niet heel snel veranderen.

Terug naar overzicht