Het komt vaak voor dat de woorden hennep, wiet en cannabis door elkaar gehaald worden. Niet zo gek ook, want de planten hebben veel gemeen. Dat vraagt natuurlijk om duidelijkheid! Hennepdesk vertelt je de exacte verschillen tussen de drie termen en hoe je deze zo goed mogelijk uit elkaar kunt houden.
Het is niet gek dat het verschil tussen hennep, wiet en cannabis voor velen een grijs gebied is. Vaak genoeg zien en horen we dat er in de media verkeerd gebruikgemaakt wordt van de verschillende termen. Zo kan het nieuws berichten over opgerolde hennepplantages, terwijl het in feite een wietplantage is. Om het verschil aan te kunnen duiden gaan we terug naar de roots van de termen. Letterlijk welteverstaan.
Hennep, wiet en cannabis zijn allemaal termen voor exact dezelfde plantensoort: de cannabis sativa. De speciale plant kreeg voor het eerst wetenschappelijke aandacht door Carl Linnaeus, die er foutief van uitging dat er slechts één cannabissoort bestond. Tegenwoordig weten we dat er drie ondersoorten zijn: sativa, indica en ruderalis.
Cannabis sativa is nog altijd de populairste variant, dezelfde soort waaronder hennep en wiet vallen. Herken je het verschil niet tussen hennep en wiet, houd dan de term cannabis aan. Hier zit je namelijk altijd goed mee. Ook verschillende variaties, zoals cannabisproduct, -hars, -bladeren, –bloemen en meer zijn allemaal correct.
De cannabisplant heeft zowel vrouwelijke als mannelijke onderdelen. Wiet is de correcte term voor de vrouwelijke bloemen van de cannabisplant. Het is te koop in diverse coffeeshops en je hebt vaak de keuze uit heel wat verschillende soorten. Onder de term 'goede wiet' verstaan we vaak wiet met een hoog THC-gehalte. THC, in de wetenschap bekend als Tetrahydrocannabinol, is de stof in cannabis die zorgt voor een psychoactief effect.
Aan de andere kant van het cannabisspectrum vinden we de hennepplant terug. Hennep is de term voor cannabisplanten die gemaakt wordt voor industriële doeleinden. Het belangrijkste verschil tussen hennep en wiet is dat eerstgenoemde over zo min mogelijk THC moet beschikken. Komt het THC-gehalte namelijk boven de 0,2 procent uit, dan spreken we volgens de Nederlandse wet niet over hennep maar wiet. Hoewel er weinig THC aanwezig is bij hennepplanten, bevat deze plant wel meer CBD. Hier lees je meer over CBD.
De hennepplant is een bijzonder interessante plant voor het maken van verschillende producten en materialen, waaronder: touw, veevoer, isolatiemateriaal, medicijnen, jute en nog veel meer. Er zijn dan ook diverse boeren die op grote schaal hennep kweken. Omdat het THC-gehalte onder de 0,2 procent blijft, maakt de overheid geen probleem van deze plantages. Lees hier meer over het hennepbeleid in Nederland.
Terug naar overzicht